ВОЖЊА НА ЦНГ

ВОЖЊА НА ЦНГ

Међународни дан очувања озонског омотача који је обележен 16. септембра стоји као подсетник да је потребно преузети извесне кораке ка заштити животне средине, зато са циљем смањења емисије штетних гасова и загађења ваздуха, наша такси служба је пре неколико година донела одлуку да сва возила у нашој флоти прилагоде вожњи на ЦНГ (метан) што је условило да се наше предузеће почне развијати као еколошки одговорна фирма.

Зашто баш ова одлука?

Рачуница је јасна, просечно возило за једну годину избаци око 4,2 тоне штетних гасова, а због природе нашег посла та бројка је и до 2 пута већа у неким случајевима. Док сагоревањем метана ослобађа се око 20% мање угљен-диоксида, 90% мање угљен-моноксида и 80% мање штетних угљеноводоника у односу на класична горива. Притом, издувни гасови не садрже никакве честице. Емисија канцерогених загађивача је минимална.

grafik

Шта је метан?

Компримовани природни гас или метан, како га углавном зову, јесте природни гас који је, као и нафта, настао у земљи, одакле се вади наменски или долази као „нуспроизвод“ приликом вађења нафте. Не мора да се прерађује, те је стога јефтин.
Око 95% компримованог природног гаса чини метан (што објашњава уобичајен назив), а познат је и као земни гас. Назван је компримовани природни гас зато што се складишти под притиском од око 200 бара, а чак ни тада не прелази у течно стање као што то чини плин, већ остаје у гасовитом стању.

Примена природног гаса за погон аутомобила доживљава последњих година праву експанзију како у свету тако и код нас, јер и најбоља хибридна возила не поседују такву еколошку ефикасност.

Шта је следеће?

Кад нам поставе питање шта је следеће, једино са сигурношћу можемо да кажемо и да обећамо да ћемо наставити да растемо са екологијом и технологијом као основом нашег развоја и да ћемо радити све у нашој моћи да заштитимо животну средину у нашем граду, а ко зна, можда ускоро угледате и први електрични такси са нашим логотипом на улицама нашег града.